Cesta na Moravu | Smile Studio

Cesta na Moravu

Tento výlet je z Prahy poněkud z ruky, avšak Vám chceme ukázat malebný kus naší vlasti a pokud budete těmito místy projíždět, určite to stojí za návštěvu. 

První tip je užasné baby-friendly místo- MINIFARMA SK. Nachází se ve vesnici Lubina. Je to cca 15min od hranic CZ-SK.  Toto místo mne opravdu uchvátilo. U vstupu jsou krásné čisté toalety a přebalovacími pulty vybavenými plenkami, vlhčenými ubrousky apod. Farma má 2 části- první je zdarma. V této části se nachází WC, stánek s tradičními lokšemi (palačinky z bramborového těsta). Takže zde žádné párky v rohlíku a hranolky nekoupíte. Pravda trochu omezený výběr pro běžného konzumenta, ale tato lokálnost mě nadchla. Na místě koupíte džusíky pro děti, kávu a limonády. Součástí neplacené zony je také bazén pro děti, odpočinková terasa a výběh s obřím belgickým králíkem. Když myslím obřím, tak opravdu obřím- jeho váha je 16kg. 

Pro zaplacení vstupného se dostanete do palcené části. Zde jsou již jednotlivé expozice se zvířaty. U mnoha expozit jsou animátoři a věnují se dětem. Vysvětlují jak se chovat ke zvířatům, co zviřata jedí a hlídají bezpečnost dětí. Tato služba je oravdu přidanou hodnotou celé farmy a krásně oživuje prostředí. Vidět můžete zířata od okrasných holubů, emu, prasat, koz, až po telata, miniponíky, oslíky, daňky a klokany.  Prakticky do každého výběhu můžete s dětmi jít a prohlédnout si zvířata. Některá můžete i krmit. Krmení je nutné si zakoupit u vstupu. Celá farma je protkána nejrůznějšími prolézačkami, trampolínou, skluzavkami a jinými dětskými atrakcemi. 

Umím si představit, že na této farmě lze strávit i celý den a pokud neradi jíte lokšíky, sbalte si do batohu pár chlebíků:-) Doporučuji také v letních měsících dětěm sbalit plavky. 

níže uvedu cenu vstupného a pár fotek z výletu. 

Img_20200705_162601

 Img_20200705_154608

Další naše zastavení bude tentokráte v kuchyni...ti kteří nás znáte, víte, že máte příbuzné právě na Moravě. A rozhodli, jsme se Vám přinést opravdu jeden vymazlený rodinný recept. 

MORAVSKÉ DVOJCTIHODNÉ KOLÁČE

Tyto koláče se tradičně pečou na různá posvícení, svatby, hody a jiné slavnosti. U nás je babička peče často, protože ví, že je milujeme a vždycky se po nich jen zapráší. 

S dvojčaty jsme vám udělali fotonávod a doufáme, že vám při přípravě pomůže. 

1) základ vašeho receptu bude tvaroh....

budete potřebovat 4 kostky tradičního tvarohu v papírovém obalu- žádná krabička! Kostky tvarohu vložíte mezi čisté bavlněné utěrky a necháte 2-3hodiny. Musí se z tvarohu odsát přebytečná tekutina. Občas utěrku vyměníte. Tato část je asi časově nejnáročnější. 

poté zaděláte tvaroh s cukrem a solamylem 2 lžíce

2) připravíte si kvásek- 2 droždí, vlažné mléko- 2dcl a 16 kostek cukru

3) během čekání než kvásek vzejde si připravíte "majonézu" - 6 žloutků mixérem budete šlehat do pěny a pak postupně přilévat olej 2dcl- velmi velmi pomalu

4) dále si odvážíte mouku-80dkg polohrué a 5dkg hladké

přidáte mouku a majonézu  do kvásku, dále lžíce sádla a smetany (nemusí nutně být) 

5) přidáte špetku soli a ještě jednou 2dcl mléka

začnete hníst mixérem (hnětací háky) 

Těsto Vám velmi rychle začne kynout (15min), proto jej ještě jednou propracujte a nechte dalších 15min

Poté si budeme brát z těsta malé kousky, z těch uděláme kuličky a rozplácneme. 

Dovnitř dáme poměrně dost tvarohu- celou lžíci minimálně a zavineme jako knedlík. Takto připravenou kouli dáme na plech a pomoučeným hrnečkem splácneme do tvaru koláče. Navrch jej potřeme povidly a drobenkou. Kraje namažeme vajíčkem. 

Koláče pečeme 10-15 min. 

Dobrou chuť

Img_20200707_104536

Img_20200707_104427

Img_20200706_210542

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider uvod---

slider

---infopanel---